Steeds vaker zie je het voorbij komen, vooral op sociale media en in onze smartphone. Waar heb ik het dan over? Juist, verticale content; foto’s, video’s, gif’s, allemaal in een verticale positie op je beeldscherm. Socialmediaspecialisten zeggen zelfs; wanneer je jongeren wilt bereiken, dan is dit DE MANIER. Vooral met de komst van Snapchat waarmee adverteren vooral vericaal word aangemoedigd. Ook vertical content van grote bedrijven zoals Albert Heijn, Audi en Philips doen het erg goed bij de doelgroep.

Waarom wordt dit populair?
Steeds vaker wordt er door ons gebruikt gemaakt van een mobiel apparaat en we zijn deze vanaf het begin altijd al verticaal gaan gebruiken. Doordat we onze aparaten vericaal zijn gaan gebruiken heeft dat invloed gehad op de manier hoe wij naar bewegende en stilstaande content zijn gaan kijken. Vooral de jeugd laat uit onderzoeken weten dat zij niet meer de moeite doen om hun smartphone horizontaal te houden voor een video. Dit vraagt veel van communicatiebureaus, want die moeten daar plots rekening mee houden.

Meningen verdeelt
De meningen van verticale video lopen nogal uit een, en dat is begrijpelijk. Wij kennen horizontale video al voor veel langere tijd dan verticale video. Horizontale video was ook gemaakt omdat onze ogen ook naast elkaar zitten en niet boven elkaar. Daarvoor was beeld alleen vierkant te zien en was het een logische keuze het beeld breder te trekken naar breedbeeld televisie. Momenteel leven we in een wereld waarin we twee soorten schremen bekijken, televisie en mobiel. Deze twee beeldbanken worden op een andere manier bekeken. TV hoirzontaal en mobiel verticaal, dit komt vooral doordat teksten en artikelen of tijdlijnen verticaal makkelijker te lezen zijn.

Professionele videomakers zeggen ook vaak dat vertical video onprofessioneel is. De ogen van een mense staan ook horizontaal en het gezichtsveld van een mensen is breder dan hoog. Dit is een veel gebruikt argument.

Er zijn ook professionals die de voordelen van staande video’s wel zien. Een videoproducent van de New York Times heeft hier onderzoek naar gedaan. Zijn conclusie; “Het werkt goed!”, Het ziet er goed en natuurlijk uit dus waarom maken we zelf niet zulke video’s? was zijn antwoord.

Het onderzoek bewees dat veel gebruikers niet de moeite willen nemen om hun telefoon een kwartslag te draaien wanneer zij een video bekijken. Hierdoor ziet de gebruiker een video op klein formaat dat dus niet de volledige grootte van het beeld gebruikt. Het maakt vooral de jeugd niet uit of ze hun video wel of niet horizontaal zien. Het is niet comfortabel om een smartphone telkens opnieuw te draaien.

Snapchat
CEO Evan Spiegel van Snapchat is erg druk bezig geweest om adverteerders op het platform te krijgen die volledig schermvullende video campagnes willen tonen. De app wordt door elke gebruiker verticaal gebruikt dus dan moet de video ook de volledige grootte gebruiken en verticaal. Uit het onderzoek van Snapchat zelf blijkt dat een verticale video tot wel 9 KEER betere engagement oplevert dan horizontaal.

Verticale content is perfect in veel situaties
Verticale content werkt perfet bij interviews waarin een persoon in beeld is. Wanneer je dit horizontaal doet wordt er altijd maar een kant gebruikt en gebruik gemaakt van een ‘dode’ ruimte. Een streetview met hoge gebouwen of de top van een berg kan je perfect op het scherm tonen in vericale stand.

Bij het verticaal adverteren op smartphones komen er wel een paar uitdagingen bij. Er is gebleken dat de meeste gebruikers niet langer dan 10 seconden naar een video kijken. En dan ook vaak nog met het geluid uit dus de beelden moeten opzich zelf al het verhaal vertellen.

Je moet dus het format van je video aanpassen aan je doelgroep en het medium waarop deze wordt afgespeeld. Want een verticale video op een notebook of tv is natuurlijk een no go. De New York Times maakte om die reden ook 3 verschillende formaten bij het uitbrengen an een video met Justin Bieber. 16:9 voor hun eigen player en YouTube, 3:4 voor tablets en 9:16 voor de verticale orientatie op smartphones.

De trend verticale content komt langzaam Nederland in vanuit Amerika waar dit al wat langer bekend is. In Nederland zijn bedrijven als Philips, Albert Heijn en Audi ook druk bezig met hun verticale videoadvertenties. Deze doen het momenteel al erg goed op mobiel. Audi heeft verteld dat smartphonegebruikers tot wel 80 procent meer video’s afkijken dan wanneer deze horizontaal worden aangeboden.

Wat vind jij? Is dit de toekomst voor video of gaan we heel snel weer terug naar horizontale content?