Binnenkort opent SnapChat in Nederland haar deuren voor haar advertentie mogelijkheden. Een van de best lopende opties is de optie een GeoFence filter. Wat is deze mogelijkheid, wat doet het, wat zijn de voordelen en de belangrijkste vraag waarom zou jij het moeten toevoegen aan je social media strategie?

Als je net nieuw bent met de app SnapChat, de app heeft in Nederland al een heleboel geofilters die ingezonden zijn door verschillende vormgevers. Deze geofilters vormen een extra laag over een foto of video waardoor de gebruiker kan laten zien bij welke bijzondere locatie of stad de gebruiker zich bevind. Doordat de gebruiker deze content deelt met vrienden wordt de locatie gelijk vertoond en creeert gelijk ‘awareness’ voor die locatie.

Op dit moment is het in Nederland nog niet mogelijk om voor een bepaalde locatie een zelf gemaakte geofilter te creeren. Met een zelf gemaakte geofilter zou je bijvoorbeeld een evenementen locatie kunnen targeten en alle SnapChatters gebruik laten maken van dat filter binnen het vooraf bepaalde gebied.

Dus wat is er nu zo geweldig aan de GeoFilters die binnenkort in Nederland beschikbaar worden voor bedrijven? Nou, SnapChat maakt het mogelijk voor iedereen om een GeoFilter aan te maken voor hun lokale business, evenement, bruiloften, feesten etc. Ik heb alvast een lijstje voor je met informatio over het uploaden en creeren van je eigen GeoFilter. Dit is echt een super tool om te gebruiken.

Waarom moet je het gebruiken?
Allereerst, deze filters kunnen van grote invloed zijn op de toekomst van Snapchat. Ik zal niet verbaasd zijn als deze functie binnen 24 maanden is uitgerold tot meest gebruikte marketingtool in de wereld. In Amerika heb je bij elke publieke locatie al 2-3 business filters. Dit zegt al genoeg over de impact.

Maar genoeg over SnapChat zelf, wat betekend dit nou voor jou, als gebruiker of marketeer?

Het betekend dat de bedrijven die het vanaf het eerste moment of de eerste twaalf maanden gaan gebruiken een enorm voordeel eruit kunnen halen. Zij zijn de ‘innovaters’ van deze functie.

Brands en businesses moeten zeker hun voordeel eruit halen. Dit is namelijk een klein geheime tool waarvan een heleboel bedrijven en mensen de waarde onderschatten. Waarom? Omdat niet alleen je merk ergens wordt geplaatst waar mensen het ‘kunnen zien’. In dit geval plaats je je merk ergens waar de gebruikers het ook echt daadwerkelijk zien! Filters grijpen de aandacht van een gebruiker per direct. Plus, je brengt extra waarde aan de gebruiker die de content bekijkt; die heeft ongemerkt interactie gehad met je merk op een relevante en plezierige manier.

En natuurlijk, uiteindelijk zal deze filter business qua waarde omlaag gaan en verpest worden door allerlei andere marketeers op dezelfde manier als alle andere marketing opties en kanalen die er al zijn. Er zullen zoveel filters komen dat de SnapChat gebruikers er op een gegeven moment mee worden overspoeld of er gewend aan raken waardoor de impact drastisch zal afnemen.

Maar ik geloof erin dat in de eerste 6 tot 12 maanden de filter business een super grote impact gaat hebben op de doelgroep en een super ROI oplevert. Wanneer je een krachtig ontwerp kunt neerzetten en een laag tarief kunt betalen voor een bepaalde locatie of gebied zal het zeker een goede deal zijn!

Alle informatie over GeoFilters die je nodig hebt

Prijs
Gezien de prijzen voor Nederland nog niet bekend zijn kan ik wel de prijzen benoemen voor Amerika. SnapChat toont daar een filter al voor $5,- per 6km2, per uur. Zo hadden ze in Amerika een straat in Austin, Texas geselecteerd als gebied voor een filter. Dit evenement op die locatie duurde 4 uur en kostte dus $ 32,44. Dat klinkt als een ‘no brainer’ voor mij.

Er zijn twee regels van SnapChat waar je je aan moet houden, je gebied mag niet groter zijn dan 1.500 km2 en je filter mag niet langer dan 30 dagen actief zijn.

Richtlijnen
SnapChat heeft een uitgebreide handleiding met alle regels en wetten waar je je aan moet houden bij het creeeren van een filter. Deze regels moet je goed doorlezen want niet alles is even logisch als dat je van te voren zult denken.

Allereerst moet je er rekening mee houden dat het twee dagen kunt duren voordat je een akkoord ontvangt. Het systeem van SnapChat laat je tot een dag van te voren een filter insturen, maar ik zal je zeker aanraden het een paar dagen van te voren te doen.

Wanneer je nogal wilt spelen met de regels geef jezelf dan wat meer tijd, bij SnapChat zijn ze namelijk heel scherp in hun regels en wanneer je hiermee speeld zullen ze dat er snel tussenuit pikken en afkeuren. Het kan dan een extra dag duren om opnieuw door de procedure te moeten.

Je kunt GEEN urls, handles of mailadressen toevoegen aan je filter, dus als je een filter probeerd aan te maken voor meer volgers dan zal je creatief moeten worden en alleen je naam of merk naar voren laten komen.

Hoe maak je een filter?
Er zijn drie stappen die je moet doorlopen om je filter te maken. Wanneer SnapChat in Nederland haar deuren opent kun je door hun site een filter aanmaken en ik zal elk stap zoals het momenteel gaat in Amerika doorlopen. Je hebt hiervoor een SnapChat account nodig.

1. Ontwerp een filter
Wanneer je geen designer bent of niet bekend met Photoshop of Illustrator is het een goed idee om iemand in te schakelen die hier wel verstand van heeft. SnapChat heeft een aantal sjablonen voor je om uit te kiezen, echter in de wereld van het trekken van aandacht ga je dat doel niet bereiken met een standaard sjabloon.

Wanneer je bepaald zelf een filter te ontwerpen zijn dit de regels

Een filter moet

1080 x 1920 pixels zijn, onder 300KB in bestandsgrootte en opgeslagen als een .PNG bestand met transparante achtergrond

Wanneer je PNG bestand te groot wordt bevonden door SnapChat kan deze website je daarbij helpen om het SnapChat proof te maken.

Wanneer je een filter maakt, hier zijn een paar punten om op te letten:

Test je filter op een aantal verschillende afbeeldingen, foto’s met verschillende licht instellingen. Je wilt dat je filter er in elke situatie goed uit ziet.
Neem niet meer ruimte in beslag dan 1/3 van het scherm, dit is ook tegen de regels van SnapChat
Zorg dat je filter van waarde is voor de bezoekers van die locatie. Je wilt waarde toevoegen en niet enkel jezelf promoten.
Vergeet niet dat content belangrijk is maar de context nog veel belangrijker. Wat denk jij dat mensen gaan snappen wanneer ze jou filter tegenkomen? Is het relevant aan de locatie? Zal het iets toevoegen aan de situatie? Dit is een mogelijkheid om je naambekendheid te verbreden dus ga niet proberen wat te verkopen op deze manier.

2. Uploaden van je filter
Dit is erg simpel, upload je filter via de tools die beschikbaar zijn op de SnapChat website. Op het volgende scherm zie je een kalender waarop je een datum en tijd kunt selecteren en bevestigen. Let goed op de tijdzone die staat vermeld want wanneer je het hebt doorgegeven kun je dit niet meer wijzigen.

3. Bepaal het gebied / locatie
Dit gedeelte is best vanzelfsprekend, doormiddel van punten neerzetten op een kaart en daardoor een gebied te selecteren kun je een gebied aangeven waar je filter getoond dient te worden. Dit gebied mag elke vorm hebben dat je zou willen. Kleine tip; niet te precies je locatie selecteren, de coordinaten op een digitale kaart kunnen soms afwijken in de praktijk dus selecteer een kleine buffer om de locatie heen om er zeker van te zijn.

4. Afronden
Je bent er bijna.. Op het laatste scherm heof je enkel je filter een naam te geven, check nog alles wat je hebt geselecteerd en kies of je het filter persoonlijk of voor business gebruikt. En Stuur hem vervolgens in.

Na deze procedure zul je een aantal mailtjes van SnapChat kunnen verwachten.

Nu is je locatie filter klaar voor gebruik!
Je bent er helemaal klaar voor en voorbereid. Onthoud dus dat je de tijd en data niet meer kunt wijzigen wanneer je filter is goedgekeurd. Wanneer je dat wel wilt dan zul je het filter moeten verwijderen uit je account en het proces moeten herlopen. Wanneer je filter al liep kun je hem stopzetten en het teveel betaalde bedrag wordt vervoglens teruggestort.

Als je filter voor een evenement is, zorg er dan voor dat mensen er vanaf weten. Soms kan het helpen om het internet van de telefoon uit en aan te zetten of de hele telefoon in vliegtuigmodes te zetten en weer op normale modus voordat het filter zich laat tonen in de app. Hier kun je niets aan doen.

Samenvatten
Zoals eerder gezegd in dit artikel, GeoFilters gaan een grote rol spelen en het is een superdeal! Als je er vanaf het eerste moment gebruik van zult maken en niet veel marketeers het gebruiken trekt het de meeste aandacht van de doelgroep dan elk ander social media kanaal dan ook.

Wanneer de looptijd van je filter is voltooid kun je de resultaten van je filter bekijken op de website van SnapChat. Dit laat je zien hoevaak het filter is gebruikt en hoeveel het filter is weergegeven. Gebruikers laat zien hoevaak het filter is gebruikt en weergaven laat zien hoeveel gebruikers het filter voorbij hebben zien komen.

Als voorbeeld, voor een evenement in Amerika had een bedrijf $ 62,98 betaald om een locatie voor vijf uur te voorzien van een filter. Nadat de tijd voorbij was voor het filter was het gebruikt door 176 gebruikers en had over duizend weergaven. Maar onthoud; de weergaven gaan door nadat de tijd van het filter over is, want de weergaven komen niet alleen van mensen op de locatie zelf maar ook van vrienden en familie die de snaps bekijken van gebruikers van jouw filter. Het eindresultaat van deze campagne was een aantal van 229.713 weergaven dat komt dus neer op een totaal van $0,27 Cost Per Mille

Dat is dus super goed nieuws!

Om het samen te vatten;

Het bedrijf spendeerde $ 62,98 voor vijf uur
Had in totaal 229,713 weergaven van hun filter
Dat neerkomt op $ 0,27 CPM
Er zijn zoveel locaties en de kosten per locatie kunnen ook varieren en ook varieren op basis van hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor je filter. Dit is een super marketingtool want mensen zijn je filter daadwerkelijk aan het bekijken in vergelijking met een banner op internet of een pop up dat je weerhoud van het doen wat je eigenlijk wilde doen op een website. Deze filters verschijnen direct in de app, direct in het zicht van de consument.

Ben jij nog niet over? Dan weet ik niet wat je tegenhoud.