Wanneer het neerkomt op het binnenhalen van nieuwe bezoekers op je website zijn er verschillende strategieën en manieren. De twee meest voor de hand liggende manieren, waar bedrijven en marketeers vaak nog moeite mee hebben, zijn zoekmachines en social media. Het probleem is echter om het gehele marketingteam eens te krijgen over de effectiviteit van beide. Ook vinden marketeers het vaak lastig te onderbouwen waarom het marketingbudget meer besteed zou moeten worden aan het een dan aan het ander.

Je kan ze niet goed met elkaar vergelijken

Zoekmachines en social mediakanalen zijn compleet verschillend. Ze zitten beide in een andere markt en verschillen momenteel behoorlijk in prijzen als het neerkomt op adverteren.

Zoekmachines

Zoekmachines zijn heel erg gericht op antwoord geven op de vraag of resultaten weergeven die zo nauwkeurig mogelijk aansluiten op hetgeen dat de persoon zoekt. Vaak gebruiken marketeers zoekmachine marketing aan het einde van de sales funnel. Bijvoorbeeld wanneer mensen zoeken op “zonnebril kopen”. Dit is natuurlijk een fantastisch zoekwoord om op te bieden gezien mensen echt een zonnebril willen kopen. Tevens leidt een zoekwoord met “kopen” al gauw tot hoge conversies.

Wanneer je zulke goede zoekwoorden hebt gevonden moet je ze altijd zien te verantwoorden bij het marketingteam en krijg je vaak dezelfde feedback;

‘Thanks, deze werken goed!’ of ‘heb je enig bewijs dat dit goed werkt en dat we hierin moeten investeren?’

Zoekmachines zijn de laatste tijd niet zo super populair meer, iedereen kan tegenwoordig wel een zoekwoord kopen. Dat is waar social media zich in onderscheid.

Social media

Social media staat bekend om het tonen van content dat perfect aansluit op de gebruikers. Daardoor geeft het de marketeers minder kans om te richten op een actie maar juist meer op interesses, persoonlijke feiten, demografische gegevens en psychologische aspecten. Dit zorgt voor een relatie opbouw tussen bedrijf en consument. Het zorgt er ook voor dat advertenties een stuk relevanter zijn voor de persoon vergeleken met zoekmachines.

Social media marketing wordt niet altijd als positief opgevat door gebruikers van social media. Hierdoor wordt het door vele marketeers ingezet in de top tot midden van de funnel. Social media functioneert het beste om je bedrijf te introduceren en een relatie op te bouwen met je prospecten. Dit in plaats van gelijk doorgaan op een verkoop, want daar zit niemand op te wachten op social media. Social media zorgt dat jouw verhaal opvalt bij nieuwe en grote getallen van consumenten.

De boodschap

Ik daag je uit om het kanaal aan te pakken dat volgens jou (na het lezen van dit artikel) het beste past bij jouw bedrijf en klanten. Krijg de smaak te pakken en wordt er goed in!